Waar moet je op letten bij het kopen van een paintballfles: CO2 of HP
Inhoudsopgave:
Het verschil tussen een CO2 paintballfles en een HP paintballfles
Wanneer je net begint met paintballen, kan het verwarrend zijn om de juiste keuze te maken tussen CO2 en HP. Daarom volgt hier een uitleg van de verschillen. Paintball begon met CO2-patronen, waarmee je, afhankelijk van het formaat, 20 tot 100 paintballs kon afschieten. Wanneer het CO2-patroon leeg was, werd deze weggegooid en een nieuwe ingeschroefd. Tegenwoordig kom je de CO2-patronen eigenlijk alleen nog tegen bij paintball- en airsoftpistolen. Om langer te kunnen spelen, zijn er toen CO2-paintballflessen op de markt gekomen, waarmee je ongeveer 200 tot 1000 paintballs kunt afschieten. Later zijn daar de HP-luchtdrukpaintballflessen bij gekomen, die een aantal voordelen hebben ten opzichte van schieten met CO2.
Hieronder vind je een overzicht van de verschillen.
CO2 paintballfles
In een gevulde CO2-paintballfles bevindt zich vloeibare CO2.Wanneer je de fles heen en weer schudt, kun je de vloeibare CO2 in de fles horen klotsen. CO2 is onder druk vloeibaar, en zodra je met je paintballgeweer een schot lost, zal de druk in de fles enigszins afnemen. Vervolgens zal een beetje vloeibare CO2 in gas veranderen om de druk weer naar ongeveer 750 tot 800 PSI te brengen, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Dit proces van vloeibare CO2 naar gas zorgt ervoor dat de paintballfles en het paintballgeweer afkoelen. Bovendien kan bij veelvuldig achter elkaar schieten de druk variëren, waardoor paintballs niet altijd even ver of even krachtig het doel bereiken, met soms stuiterballen (bouncers) als gevolg.
Kijk hier voor een overzicht van onze Co2 paintball flessen.
Bekende maten voor de Co2 paintball flessen zijn 9oz, 12oz, 16 oz en 20 oz. Tegenwoordig zie je voornamelijk de 12oz en de 20oz Co2 flessen.
Een CO2-paintballfles kan uitgevoerd zijn met een pin valve of een on/off valve. Een pin valve bevat (je verwacht het niet) een pin die door de paintball marker ingedrukt wordt zodra je de fles goed in de paintball marker hebt geschroefd. Het nadeel hiervan is dat er net zolang druk op de marker zal staan tot de fles leeg is. Dit is lastig bij het voortijdig losschroeven van de fles, bijvoorbeeld wanneer je stopt met paintballen maar de tank net het potje er voor hebt gevuld. Voor dit probleem zijn er ook Co2 flessen beschikbaar met on/off valve. Dit is een simpele draaiknop waarmee je zelf de druk op het paintball marker kunt zetten. Let hierbij altijd goed op dat je de on/off valve ook weer dicht draait wanneer je deze van de paintballmarker afdraait. Gaat het zwaar met het los draaien van de Co2 fles, dan zit er dus nog druk op de het paintball geweer!
Als laatste moet nog genoemd worden dat een Co2 paintball fles geen drukmeter heeft zoals bij een HP fles. Hierdoor is het dus onduidelijk hoeveel je nog kunt schieten. De enige manier om dit een beetje in te kunnen schatten is om het gewicht van de Co2 fles te wegen wanneer hij leeg is, de fles te wegen wanneer hij gevuld is en tussentijds te wegen om te bepalen hoeveel Co2 er nog in de fles zit.
Het vullen van een Co2 paintball fles gebeurt via een Co2 vulstation vanaf een grote Co2 fles.
Vaak zijn deze grote Co2 flessen te vinden op paintball velden die spelen met Co2 of je kunt een aquarium speciaalzaak proberen en vragen of ze een Co2 paintball fles kunnen vullen.
Voordelen:
* Goedkoper in aanschaf
* Meer schoten mogelijk dan Co2 Patronen
Nadelen:
* Koelt sterk af
* Meer slijtage aan je paintball geweer
* Variërende druk bij snel schieten
* Geen drukmeter
Kijk hier voor een overzicht van onze Co2 paintball flessen.
HP paintball flessen
HP staat voor High Pressure en betreft luchtdruk die via een duikfles of HP vulsysteem in een HP-paintballfles wordt opgeslagen. Bij HP is de druk aanzienlijk hoger, namelijk 3000 tot zelfs 4500 psi (200 tot 300 bar). Daarom is een HP fles voorzien van een regulator, de regulator zorgt er namelijk voor dat de luchtdruk van 3000+ PSI terug wordt gebracht naar ongeveer 400 PSI (LP) of 800 PSI (HP). Een aantal high-end paintball markers werken met LP (Low Pressure), dit ter verbetering van de werking en het verbruik van de paintball marker. Het grote voordeel van een regulator is dat er een manometer (drukmeter) op zit die de beschikbare luchtdruk aangeeft. Dit is handig bij het vullen zodat je weet wanneer je moet stoppen met vullen maar ook tijdens het spelen zodat je niet met een lege fles de aanval in zet en er achterkomt dat je nog twee paintballs kunt schieten, erg vervelend.
Naast het voordeel van de manometer op de regulator zorgt de regulator er ook voor dat altijd dezelfde druk geleverd wordt. Dit zorgt voor minder afwijking in de snelheden van de paintballs. HP paintball flessen zijn te leveren van 0,2 liter tot 2 liter, met de laatste kun je in een ideale situatie minstens 2000 paintballs wegschieten.
Let goed op dat een stalen paintballfles maar tot 3000 PSI gevuld mag worden en de duurdere carbonflessen, mits voorzien van de juiste regulator, tot 4500 PSI gaan.
Het vullen van een HP paintball fles gebeurt via een HP vulstation vanaf een duikfles of HP vulsysteem. Bij het vullen vanaf een duikfles wordt vaak een HP vulstation gebruikt. Een overzicht van de beschikbare HP vulstations vind je hier. Een HP vulstation is verkrijgbaar in drie verschillende typen: DIN, Scuba en DIN Compact.
Voordelen:
* Constante druk
* Meetbaar door middel van manometer (drukmeter)
* Minder schadelijk voor de interne onderdelen van het paintball geweer dan Co2.
* Tot wel 2 liter flessen verkrijgbaar, dus veel meer paintballs met 1 fles kunnen weg schieten.
Nadelen:
* In aanschaf duurder
* Na 3 tot 5 jaar (afhankelijk van type fles) herkeuren van de fles nodig.
Kijk hier voor een overzicht van onze HP paintball flessen.
HP en Co2 paintball fles kopen
Wanneer je een HP- en CO2-fles gaat kopen, stel jezelf dan eerst de volgende vragen:
* Wat voor soort paintballgeweer heb ik? (Duurdere en elektromarkers zijn meestal niet geschikt voor CO2).
* Wordt er met HP of CO2 gespeeld op de paintballlocatie waar ik naartoe ga?
* Wat is handzaam in het veld? (Met een 2-literfles kun je veel schieten, maar het is ook een behoorlijk grote fles).
* Wat is mijn budget? (Een CO2-fles heb je vanaf 20 euro, een HP-fles vanaf 40 euro).
Heb je opmerkingen of vragen over bovenstaande informatie, laat het gerust weten via de contactpagina.